Mit mutatott eddig nekünk az NBA szezon első fele?

Az NBA a 2022/2023-as szezon első felének végéhez ért. Ez a pillanat a szezonban tökéletes alkalom arra, hogy összegezzük a sok meglepetést és csalódást hozó szezont. Valószínűleg minden szurkolónak megvan a saját listája mindkettőből, de az e heti Grosbasket blogban azokat találjátok, amelyek a legmeglepőbbek voltak számunkra. Szóval, mi lepett meg minket vagy miben csalódtunk leginkább az NBA szezon első felében?

A fiatal játékosok felemelkedése

Érkezzenek a listán elsőként azok a fiatal kosárlabdázók, akik az egész kosárlabdavilágot meglepték. Három olyan fiatalt emeltünk ki, akik lenyűgöztek minket játékukkal, amit az előző szezonokban sérülések vagy a lehetőségek hiánya miatt nem láthattunk. Ők Lauri Markkanen, Bol Bol és Shai Gilgeous-Alexander.

Kezdjük SGA-val. Az Oklahoma City Thundernél extra formában van, a rájátszás és a play-in szélén tartja a csapatot. Chet Holmgreen távollétében és Luguentz Dort gyenge formája miatt a fiatal Shai magasan rangsorolt az MVP-listán is. Az elmúlt szezonban 23,7 pontot, 4,7 lepattanót és 5,9 asszisztot átlagolt, de az elmúlt két idényben “csak” 91 meccsen lépett pályára. Ebben a szezonban már más a helyzet, 30,7 pont, 4,9 lepattanó, 5,5 assziszt.

Lauri Markkanen Chicagóban kezdte NBA karrierjét, majd Clevelandbe került, most pedig Utah-ban van. A sikeres Eurobasket szereplés után Will Hardy edző neki adta a Utah Jazz csapatát. Az elmúlt szezonban 14,8 pontot, 5,7 lepattanót és 1,3 asszisztot átlagolt. Az idei szezon első felében vitathatatlanul az egyik legjobb kosaras a pályán, 24,6 pontot, 8,6 lepattanót és 1,9 asszisztot hozott össze.

A magas Bol Bol nem találta a játék ritmusát, nemhogy a megfelelő lehetőségeket Denverben. Útja az Orlando Magichez vezetett, ahol kizárólag fiatal kosarasokat vesznek célba. Térjünk rá a statisztikáira. A Denverben töltött három szezonjában 53 mérkőzésen átlagosan hat percet játszott meccsenként, 2,7 pontot és 1,2 lepattanót szerzett. Csak ebben a szezonban közel ugyanennyi meccsen 11,9 pontot, 6,9 lepattanót és 1,5 blokkot átlagol.

5 csapat, amely csalódást okozott az NBA eddigi részében

Nem voltak nagy csalódások az NBA keleti csoportjának csapatai között. A kivételek az Atlanta Hawks és a Chicago Bulls. Nekik volt néhány sérültjük, amelyek nagyon elhúzódtak, de így is a play-in torna küszöbén állnak. Az Atlanta közelebb áll a tabella éléhez, de ez még drámaian változhat.

A Nyugat meglepetést okozott a csalódásokat tekintve. A Golden State Warriors, a regnáló bajnok jelenleg a 8. helyen áll, ugyanannyi győzelmük van, mint vereségük. Nem rossz, de így nem érdemelnek bajnoki címet. A play-in torna küszöbén áll a Minnesota Timberwolves, ahol Rudy Gobert és Karl-Anthony Towns játéka (egyelőre) nem vezetett eredményre.

Portlandben még nagyobb a meglepetés, ahol a Portland Trail Blazers sztárjátékosával, Damian Lillarddal ismét nem tudják hozni a meccseket. Úgy tűnik, hogy a Phoenix Suns teljesen összeomlott és feladta. Ugyanez a helyzet a Los Angeles Lakersszel, nem találják, hogyan tudnának további győzelmeket behúzni, de vannak minőségi pillanataik, miközben arra várnak, hogy LeBron James megdöntse Kareem rekordját.

A csapat amely meglepett mindenkit

Sacramento Kings. Húsz évnyi csalódás után a Sacramento a nyugati konferencia elején található. Domantas Sabonis és De’Aaron Fox kapcsolata működik, és mesterlövészek veszik őket körül, legalábbis úgy tűnik. Mike Brown edző felrázta a csapatot a siker érdekében. Meccsenként 120 pontot dobnak, ami történelmi csúcs, és a blokkok és a lepattanók kivételével minden kategóriában a liga első három helyezettje között vannak. A szezon hátralévő részében a 17. legnehezebb program vár rájuk, ami őrült szezonra utal Sacramentóban. Ahogy minden győzelem után mondják: “Light the Beam in Sacramento.”

Harminc csapattal és több mint négyszáz kosárlabdázóval, a szurkolók elvárásai mindenhol magasak. Mi volt az, aminek a legjobban örültél, vagy amiben a legnagyobbat csalódtál?