Jordan, LeBron, Kobe és az összes nagy játékos tudta, hogy mennyire fontos a mentális dominancia.

A kosárlabda világában az olyan fizikai tulajdonságokat, mint az erő, a gyorsaság és a mozgékonyság gyakran kiemelik, mint a játékosok sikerének kulcstényezőit. Egyesek azt is mondhatják, hogy szükséges a legjobb kosárlabdacipő és felszerelés is. Ez azonban egy olyan sport, amely a magasan fejlett fizikai és mentális tulajdonságok egyensúlyát igényli. Valójában a kosárlabda történetének legnagyobb játékosai közül többen is azt állítják, hogy sikerüket a mentális felkészültségük határozta meg. Az egyikük nem más, mint Michael Jordan.

“És én ezt magamra vettem”

Ha mentális keménységről és győztes mentalitásról van szó, aligha tudja bárki is Michael Jordan intenzitását és összpontosítását megközelíteni. Könyörtelen lendülete és győzelemre való elszántsága legendás. Jordan mentális hozzáállása a játékhoz olyan erős volt, hogy ellenfelei gyakran már a meccs kezdete előtt legyőzöttnek érezték magukat. Elképzelte magát, ahogyan győztes kosarakat dob, és intenzív koncentrációja és elszántsága arra késztette, hogy győztesen kerüljön ki a mérkőzésből, függetlenül attól, hogy ki állt a másik oldalon. Ahogy azt a Last Dance című dokumentumfilmből mindannyian tudjuk, MJ ellenfeleinek még rosszabb volt, ha személyeskedésre késztették.

Nem csak profiknak

Mégsem csak a legnagyobbak és az NBA-sztárok profitálhatnak a mentális tréningből. Minden játékos, még a fiatal, feltörekvő kosarasok is javíthatják teljesítményüket, ha a játék mentális oldalára összpontosítanak. A mentális tréning javíthatja a játékos összpontosítását, önbizalmát és rugalmasságát a pályán, amelyek mind létfontosságúak a sikerhez.

A kosárlabdázók egyik legnagyobb kihívása a nyomás kezelése. Akár egy nagy meccs nyomása, akár a teljesítménykényszer, akár az elvárásoknak való megfelelés nyomása, ez nyomasztó lehet. A közösségi média kora nemcsak a játékosokat emelte nagyon fiatalon a sztárságig, hanem már akkor reflektorfénybe taszította őket, amikor még alig tizenévesek. Zion Williamson remek példa erre.

Z razlogom je kralj

A mentális tréning különösen fontos egy fiatal játékos számára, akit intenzíven figyelnek, nagy nyomás alatt van, szélsőséges elvárásoknak kell megfelelnie és az interneten gyakran fellelhető negativitással  is szembe kell hogy nézzen. A mentális tréninggel a játékosok megtanulhatják kezelni és legyőzni a nyomást, így képesek lesznek koncentráltak maradni és csúcsformában teljesíteni. A legjobb példa erre LeBron James, akinek már azelőtt a vállán volt a világ, hogy belépett volna az NBA-be. A nyomás és az elvárások ellenére képes volt sikeresen végigküzdeni magát, még akkor is, ha közben kudarcok is érték.

A hibák figyelmen kívül hagyása, a siker elképzelése

Egy másik gyakori kihívás, amellyel a játékosok szembesülnek, a hibák kezelése. Könnyű elkeseredni, ha hibázol a pályán, de fontos megjegyezni, hogy a hiba a játék része. A kétszeres NBA MVP Giannis Antetokounmpo karrierje korábbi szakaszában borzalmas volt a büntetővonalról, és túl sok büntetőt hagyott ki, de folyamatosan gyakorolta, sőt, minden büntetődobás előtt vizualizációt használt. A mentális tréning technikákkal a játékosok megtanulhatják, hogy túllépjenek a hibákon, vagy elengedjék azokat, és továbblépjenek, így képesek lesznek koncentráltak maradni és a legjobb teljesítményt nyújtani.

A játékosok különböző technikákat alkalmazhatnak mentális helyzetük javítására. A vizualizáció, a koncentráció, a célmeghatározás és a tudatosság mind olyan hatékony technikák, amelyek segíthetnek a teljesítmény javításában. A vizualizáció magában foglalja a játékra való mentális felkészülést, és azt, hogy elképzeled a helyzeteket és dobásokat. A koncentráció magában foglalja az összpontosítást és a figyelemelterelés kikapcsolását, például amikor az ellenfél beszélni kezd, és nem hagyod, hogy ez megzavarjon. A célmeghatározás magában foglalja, hogy konkrét és mérhető célokat tűzz ki magad elé, rövid és hosszú távon egyaránt. A tudatosság egy olyan technika, amely segít a játékosoknak a jelen pillanatra összpontosítani és tiszta elmét fenntartani.

Edzd az agyad úgy, mint bármelyik másik izmodat

A mentális keménység kötelező követelmény minden játékos számára, aki a csúcsra akar jutni. Egy olyan személy, aki ezt nagyon jól tudja, Graham Betchart, a mentális képességek edzője, aki az NBA legjobb játékosaival dolgozik, többek között:

  • Karl-Anthony Towns
  • Aaron Gordon
  • Andrew Wiggins
  • Ben Simmons
  • Zach LaVine
  • Marcus Smart
  • Jaylen Brown.

Munkáját a színfalak mögött végzi, és nem kap nagy figyelmet, pedig ez a sikerük egyik legfontosabb eleme.

Az agytornát nem szabad elhanyagolni

A kosárlabda mentális aspektusa ugyanolyan fontos, mint a fizikai. A mentális edzésre összpontosítva a játékosok javíthatják koncentrációjukat, önbizalmukat és rugalmasságukat a pályán, ami végső soron nagyobb sikerhez vezethet. Michael Jordan kiváló példaként szolgál a mentális edzés fontosságára. MJ fejébe senki sem tudott belemászni, és mentális erőnlétét senki sem tudta felülmúlni az NBA történetében. Hasonlóképpen Kobe Bryant, más néven a Fekete Mamba is az NBA egyik legkeményebb mentalitással rendelkezett. Allen Iverson a pofonok és zöld foltok ellenére újra és újra fáradhatatlanul betört a gyűrű közelébe. Aztán ott van Shaun Livingston, aki a kosárlabda egyik legsúlyosabb sérüléséből tért vissza, újabb példája annak, hogy a mentális fejlődés elengedhetetlen.

Amikor a fiatal, feltörekvő játékosok fejleszteni szeretnék játékukat, a mentális tréning beépítése az edzésbe megadhatja nekik azt a plusz előnyt, amire szükségük van a sikerhez. Ne feledd, hogy nem csak a fizikai képességekről van szó, hanem arról is, hogy a mentálisan is erős legyél.