A fejlett analitika és a nagy mennyiségű adat forradalmasította a kosárlabdát

Az adatelemzés beépítése a kosárlabdába, különösen az NBA-ben, jelentős változást eredményezett a csapatok stratégiájának, a döntések meghozatalának és általában a játékmenetnek a módjában. A fejlett analitika és a nagy mennyiségű adat felhasználása ma már döntő fontosságú szempont, amely forradalmasította mind a teljesítményt a pályán, mind a pályán kívüli felkészülést. Néhány olyan terület, ahol az analitikát erősen használják:

  • nyerő stratégiák kidolgozása
  • a játékosok sérüléseinek előrejelzése és megelőzése
  • potenciális játékosok felderítése

A régi szép idők?

Elmúltak azok az idők, amikor a csapatok kizárólag a hagyományos módszerekre támaszkodtak, például arra, hogy a labdát beadják a magas játékosoknak center posztra, és azon keresztül játszanak. A hárompontosok növekvő népszerűsége az analitika befolyásáról tanúskodik a ligában.

Húsz évvel ezelőtt, a 2002-03-as szezonban az átlagos csapat meccsenként 14,7 hárompontost dobott rá. Az idei szezonban a csapatok 34,2 távoli bombát dobnak meccsenként, ami 132,65%-os növekedést jelent!

Ennek a változásnak az oka a statisztikai elemzésben gyökerezik, ami valójában nagyon egyszerű, ha belegondolsz: a hárompontos dobás, megfelelő pontossággal és nagyobb mennyiségű kísérlet esetén több pontot eredményez, mint a kétpontos a mérkőzés folyamán. Ennek eredményeképpen a csapatok most arra ösztönzik azokat a játékosokat, akik kiemelkednek a hárompontos vonalon túlról történő dobásokban, hogy minél több dobást vállaljanak. Az olyan játékosok, mint Buddy Hield, Damian Lillard, Klay Thompson és Steph Curry kiváló példái ennek a stratégiának.

Dub Nation

A Golden State Warriors élen járt ebben a forradalomban, és a legtöbbet hozta ki az analitikából, ami minden bizonnyal segített nekik a bajnoki címek begyűjtésében. Sikerükben jelentős szerepet játszott, hogy hajlandóak voltak elképesztően sok hárompontost dobni, és nagy hangsúlyt fektettek a labda járatására. Mivel ennyi mesterlövész van egyszerre a pályán, csak idő kérdése, hogy mikor lesz valakinek üres dobása. Az olyan játékosok, mint Steph Curry, és Klay Thompson kevés középtávoli dobással próbálkoznak a hárompontosokhoz képest, ami a csapat adatvezérelt döntéshozatalhoz való ragaszkodásának bizonyítéka.

A rakéta indítói

Talán az egyik legjobb példa arra, hogy egy csapat az NBA-ben analitikát használ, még abból az időből származik, amikor Daryl Morey volt a Houston Rockets általános igazgatója. Az a csapat kiváló példája volt annak, hogyan lehet az analitikát az NBA-ben versenyelőny megszerzésére használni. Morey informatikai és statisztikai hátterével szakértő módon támaszkodott a fejlett analitikára, hogy felismerje az alulértékelt játékosokat, hatékony ötösöket hozzon létre, és olyan mérkőzésterveket dolgozzon ki, amelyek kihasználják az ellenfél csapatainak gyengeségeit.

Mindez leginkább a játékstílusukban mutatkozott meg, amely a hárompontos dobást és a pick-and-roll használatát hangsúlyozta. Az elemzői adatok szerint a hárompontos a leghatékonyabb dobás a kosárlabdában, hiszen 50%-kal többet ér, mint a kétpontos. A Rockets erre az elvre építette csapatát, olyan játékosokkal, mint a korábbi MVP James Harden és Eric Gordon, akik a liga legjobb hárompontos dobói közé tartoztak. Emellett nagyban támaszkodtak a pick-and-rollra is, amely egy olyan játék, amelyben a labdát vezető játékos egy elzárást használ, hogy a jó dobás vagy passz lehetőségét keresse. A Rockets ezt a játékot arra használta, hogy üres dobásokat hozzon létre a hárompontos dobóinak, és kihasználja az ellenfél csapatainak védekezési gyengeségeit.

Korszerű nyomkövetés

Az elmúlt mintegy tíz évben az NBA-ben a SportVU videorendszert használják, és folyamatosan fejlesztik, amely a játékosok mozgását és a labdát követi a pályán. Az olyan csapatok, mint a Golden State Warriors, sikereiket az elemzőiknek és az adatoknak a döntéshozatalban való felhasználásának tulajdonítják. Az edzők döntései a játékosok pihentetéséről egy kiváló példa erre, mivel az adatok megmutatták, hogy bizonyos játékosoknak szükségük van szabadnapokra a sérülések megelőzése és a pályafutásuk meghosszabbítása érdekében.

Az eszközöket továbbá a játékosok minden mozdulatának nyomon követésére is használják, nemcsak a mérkőzések, hanem az edzések során is. Sok játékos éjszaka alvásmonitorokat visel, miközben a táplálkozási adatokat is számszerűsítik és rögzítik. A biometria segítségével minden csapat még jobban fel tudja mérni a játékosok fittségét, így tovább csökkentve a sérülések kockázatát.

Az adatelemzés ma már a scouting elengedhetetlen része, mivel az edzők a drafton történő választás során a prediktív elemzésekre támaszkodnak. A draft kulcsfontosságú döntés a csapatok számára, hiszen évekig a drága választásaik akár évekre is visszafoghatják a csapatot. Az analitika segít a csapatoknak minimalizálni a kockázatot azáltal, hogy megvizsgálja az egyetemi játékosok teljesítményadatait, ami megalapozottabb döntéshozatali folyamatot eredményez.

Ne gre za začasen trend

Az analitika integrálása forradalmasította az NBA-t. A csapatok most már az adatokra és a statisztikákra támaszkodnak, hogy további versenyelőnyre tegyenek szert, és ez a játékoskeretek összeállításának, valamint a játék menetének a megváltozásához vezetett. Mindez egyértelmű jele annak, hogy az analitika hatása a következő években is formálni fogja a játékot.

Nyilvánvaló, hogy ha komolyan veszed a kosárlabdát játékosként, edzőként, játékosmegfigyelőként, vezetőként vagy akár újságíróként, akkor hiba lenne azt gondolni, hogy ez csak egy trend, ami majd elmúlik. Ehelyett tanulj minél többet a fejlett analitikáról, és használd a tudást a legmagasabb szintű teljesítmény eléréséhez!

Természetesen a csúcsteljesítményhez a legjobb felszerelésre van szükség, ezért mindenképpen nézd meg webshopunkat, vagy látogass el Budapesti, Zágrábi vagy Ljubljanai üzleteink egyikébe.