Nézz meg 8 nagyszerű kosárlabda tippet, hogy segíts a fiatal kosarasoknak fejleszteni a képességeiket. A hatékonyabb labdakezeléshez szükséges gyakorlatoktól kezdve az állóképesség-fejlesztő edzésekig, amelyek teljesen új szintre emelik a játékát.

Kis változtatások, nagy fejlődés: 8 tipp a kosárlabda készségek javításához

A gyermeked annyira szenvedélyesen szereti a kosárlabdát, hogy a jövőben profi kosárlabdázó szeretne lenni és a világ legnagyobb versenyein indulni?

Természetesen ekkora sikerhez rengeteg, kivételes technikájú edzésre van szükség. A Grosbasket blogon ezúttal egy mini útmutatót állítottunk össze 8 tippel a kosárlabda technika fejlesztéséhez, hogy a fiatal kosárlabda rajongók már ma elkezdhessék – az apró változtatásoktól a nagy fejlődésig!

Nézd meg az alábbi tippeket, a hatékony labdakezelési gyakorlatoktól kezdve a legjobb állóképesség fejlesztő edzésekig.

A gyakorlatok középpontjában a labdakezelésnek kell lenni.

A jobb labdavezetési készség fejlesztése a legegyszerűbb módja annak, hogy gyermeked jobb kosárlabdázóvá váljon. A labda kezelésének egyik kulcsa az egyensúly: tartsd a tested álló helyzetebn, miközben a labdát a tested körül vezeted. A labdát bal oldalról a jobb oldal felé vezeted, miközben a labda térd és a csípő közötti magasságig jön fel.

Az ilyen megfelelő magasságban történő labdavezetés lehetőséget  biztosít az azonnali dobásra, ami segít a dobás hatékonyabbá tételében. Minél nagyobb hangsúlyt fektetsz a napi labdakezelésre, annál könnyebb lesz a labdával azt tenni amit csak szeretnél.

A napi gyakorlatok során gyakorold a kosárlabda mindkét kezeddel történő vezetését. Javasoljuk továbbá, hogy gyakorold a három alapvető labdakezelési mozdulatot: a test előtti, a lábak közötti, valamint a hát mögötti átütést. Amint ezekből szilárd alapokat szereztél, kombinálhatod ezeket a leütéseket, amelyeket játék közben is használhatsz.

Fejleszd a gyenge pontjaidat

Ha egy kosaras jobb játékossá akar válni, akkor a gyenge pontjainak javítására kell összpontosítania. Ha például problémái vannak a büntetővonalnál, akkor az edzéseinek elsősorban erre kell összpontosítaniuk. Figyelted már, hogyan vezeti a labdát a gyengébbik kezével?

Ha még tanul, akkor a fent említett labdakezelési gyakorlatokkal fejleszd a technikáját. Ha elit játékossá akar válni, kezdetben fel kell ismerni és ki kell javítani a gyengeségeit, hogy a játék minden területén fejleszthesse a képességeit.

A mérkőzés sebességével gyakorlod a labdakezelést?

Minden kosárlabdázó képes jó technikát és sebességet fejleszteni, amikor egyedül vezetii a labdát, vagy amikor dob, de néha nehéz megtartani ezt a sebességet a mérkőzés során, amikor nagy a nyomás és a szurkolók ordítanak a lelátóról.

Ha gyermeked a mindennapi edzéseken kiválóan teljesít, de a mérkőzéseken kevésbé jó a labdavezetésben és a dobásban, akkor nagy valószínűséggel nem a mérkőzés sebességével edz.

Segíthetsz neki, ha úgy teszel, mintha védekeznél, és futsz mellette a kosár felé – vagy játszhatod az ellenfél szerepét, és nem hagysz neki időt arra, hogy rákészüljön dobásra. Szoktasd hozzá, hogy a játék sebességével edzzen, és valóban nagy fejlődést fogsz látni!

Jó minőségű kosárlabda felszerelése van?

Jó minőségű és megfelelő kosárlabdafelszerelés, például kosárlabdacipő nélkül jelentősen lelassulhat a fejlődése, és hosszú távú sérüléseket kockáztathat, ha nem a megfelelő kosárlabdacipőt viseli. A minőségi cipő a legfontosabb befektetés egy sikeres kosárlabdázó számára, mivel kényelmet, magabiztosságot, mozgékonyságot és gyorsaságot biztosít.

Természetesen a kedvenc játékosának divatos kosárlabdameze is rendkívül motiválja őt, mind az edzés, mind a tényleges játék során – és a motiváció a siker kulcsa. Szülőként az egyik legnagyobb feladatod, hogy támogasd őt az álmaiban, és megtanítsd neki a sikerhez szükséges gondolkodásmód fontosságát.

Nézzen utánpótlás kosárlabda mérkőzéseket az NBA mérkőzések mellett

Az NBA izgalmas és szórakoztató, de a fiatal játékosok, akik abban a reményben kapcsolják be, hogy többet tanulhatnak a kosárlabdáról, nem sok olyat találnak az NBA-ben, amit a saját csapatukban is hasznosítani tudnának.

Az NBA a 24 másodperces támadóidő kevés időt biztosít a támadások kivitelezésére, és a játékosok inkább az egyéni atletikusságra, mint a csapatmunkára hagyatkoznak.

Mi inkább az amerikai főiskolai kosárlabda-mérkőzéseket ajánljuk, amelyeken hosszabb a támadóidő, és amelyek a középiskolai és ifjúsági csapatok által használt hagyományosabb játékstílust használják. A csapatkosárlabda alapjainak tanulmányozásához figyelje meg, hogyan passzolják a főiskolai kosárlabdacsapatok a labdát a pályán, és hogyan teremtenek dobási lehetőségeket.

Minőségi alvás és megfelelő táplálkozás – sajnos nem megy nélküle!

Bár szinte minden tinédzser szeret egészségtelenül étkezni, mi tényleg azt javasoljuk azoknak, akik szeretnék fejleszteni a kosárlabda képességeiket, hogy tartsák magukat az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez, hogy erős és egészséges maradjon a testük.

A gyerekek, szülők és edzők elolvashatnak egy-két könyvet a táplálkozásról, és a tanultakat beépíthetik az edzéseikbe. A megfelelő táplálkozás a fiatal játékosoknak energiát és erőt ad, ami a pályán is megmutatkozik. Lehet, hogy a gyermeke először ellenáll, de ha elmondja neki, hogy Luka Dončić így lett jobb, valószínűleg hallgatni fog rá!

A legtöbben arról sem akarnak hallani, hogy elegendő alvásra van szükség, ami kulcsfontosságú különbség aközött, hogy lassú vagy a pályán, vagy pedig gyorsabb minden ellenfélnél. Azok a gyerekek, akik legalább nyolc órát alszanak éjszakánként, sokkal több energiával rendelkeznek, amikor felhúzzák a kosárlabdacipőjüket, és elindulnak a pályára.

Állítsunk fel kézzelfogható célokat

A legjobb módja annak, hogy fejleszd a képességeidet, ha minden nap ismétled a gyakorlatokat; mint sok mindenben, a kosárlabdában is igaz a mondás: “a gyakorlat teszi a mestert”.

Azonban az egyhangú edzések ismétlése kissé unalmassá válhat, ha nem tűzünk ki magunk elé kézzelfogható célokat. Például egy fiatal kosaras tűzzön ki egy célt minden napra: 100 bedobott büntető. Ezután próbálja meg minden nap elérni ezt a célt – ez motiválni fogja a fiatalokat a holtszezonban, és előnyt ad nekik társaikhoz képest.

Tényleg minden nap edzeni kell!

Nem a tehetség a döntő tényező ahhoz, hogy valaki jobb játékossá váljon. Az olyan hírességek, mint Michael Jordan vagy LeBron James, vagy Teja Oblak is nagyon intenzíven edz, hogy elsajátítsák a készségeket, és alkalmazzák azokat a mérkőzéseken. Ha gyermeked valóban híres kosárlabdázóvá szeretne válni, akkor szánjon időt a mindennapos edzésre, és hamar észre fogja venni a fejlődését.