A legnagyobb rivalizálás az NBA-ben: Magic Johnson és Larry Bird

A szupersztárok mindig is velünk voltak. Legyen szó kosárlabdáról, filmről, zenéről vagy bármi másról. De ha visszatekintünk a történelemben, egyértelmű változást látunk a státuszukban, ami egy bizonyos ponton szinte imádattá vált. Ezt nevezzük a modern televíziózás korszakának, amely a világ legjobbjait hozta be a nappalinkba. Ugyanez volt a helyzet az NBA-ben is. És ma nem lenne LeBron James, Luka Dončić vagy Stephen Curry, ha nem lenne az NBA történetének legfontosabb rivalizálása. A Magic Johnson és Larry Bird közötti rivalizálás.

Magic Johnson és Larry Bird megjelenése

Az NBA 1950 óta sokat változott, sokszínűbbé és nagyobbá vált. Bill Russell és Wilt Chamberlain jelenléte akkoriban már önmagában is rivalizálás volt, amely soha nem látott szintre emelte a ligát. De mi történik akkor, amikor a liga két legnagyobb sztárja visszavonul? Az űrt más sztárok töltik be, leginkább Kareem Abdul-Jabbar. Minden idők egyik legnagyobbja, aki a feje tetejére állította a ligát, és akkor játszott a ligában, amikor annak értéke csökkeni kezdett. Az arénák nem voltak tele, a keretek a televíziós jogokra szűkösek voltak, és a szórakozásról is el lehet ezt mondani. Kareem az 1970-es években ötször nyert egyéni bajnoki címet, de még az ő csillaga is kezdett elhalványulni. Egészen addig, amíg az NCAA egyetemi szintjén új reménység nem született.

»Olyan fekete családban nőttem fel, amelyről sokan azt mondják, hogy eltűnőben van. Megvolt, amire szükségünk volt. Két nagyszerű szülő, étel az asztalon és idő, hogy együtt lehessünk egymással.«

Ezek voltak Magic Johnson szavai a Michigan Egyetem előtti időkről. Másrészt Larry Bird így kommentálta az Indiana Egyetemre való érkezését:

»Nem volt pénzem, és ez alatt azt értem, hogy semmi. 75 dollárral és ruha nélkül érkeztem oda.«

Mindent a feje tetejére állítottak. Magic Johnson egy olyan csapatot vezetett, amely az előtte lévő szezonban 10-17-re végzett, a következő szezonban pedig 25 győzelem mellett csak 5-ször szenvedett vereséget. Mielőtt Larry Bird megérkezett Indianába, a csapat két szezonban 12 győzelmet és 14 vereséget könyvelhetett el. Az ő három szezonjában a csapatnál mindössze 13 vereséget és 81 győzelmet jegyeztek. Ahogy teltek a meccsek, az egész USA-ban hallani lehetett a történetüket. Az NCAA-ben mindenki rájuk figyelt, a rivalizálásuk jelenséggé vált. Az NCAA Divizió 1-es döntőjükön telt ház volt és több mint 40 millió néző követte a képernyőkön. A győzelmet a Michigan és Magic Johnson szerezte meg, aki 24 ponttal fejezte be a mérkőzést. Bird néhány évvel ezelőtt azt mondta, hogy annak a döntőnek az elvesztése még mindig dühíti.

Larry “The Legend” Bird és Earvin “Magic” Johnson

Egyedül ők keltették fel az érdeklődést az NCAA Final Four és az NBA iránt, ahogyan ma ismerjük. Hivatalosan Larry Bird-öt már 1978-ban draftolta a Boston Celtics, Magic Johnsont pedig egy évvel később a Los Angeles Lakers. És egy újabb rivalizálás kezdődött.

A Boston 32 győzelemmel több győzelmet könyvelhetett el, mint az előző szezonban, és Kelet első számú csapata lett. Larry Bird-öt az év újoncának választották, és meghívták az All-Star meccsre, de a Philadelphia az első idényében még kiejtette a Celticset a konferencia döntőjében. Az USA túloldalán Magic Johnson a legendás Kareemmel együtt az NBA döntőjéig hajtott, és a történelem első újonca lett, akit döntő MVP-nek választottak. Ez volt az első bajnoki gyűrűje, amelyet még négy követett, mindegyiket ugyanabban az évtizedben. Birdnek csak egy évet kellett várnia, hogy pályafutása három bajnoki gyűrűje közül megszerezze az elsőt.

Az NBA felemelkedése Birdnek és Magicnek köszönhetően

Az NBA felemelkedése világszerte meredek és folyamatos volt. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk David Sternt, a liga biztosát, akinek 1984-es érkezése sok mindent megváltoztatott. Sajnos még a legjobb üzletkötő sem tud eladni egy rossz terméket. Az NBA messze nem volt rossz a Bird-Magic rivalizálással. Ez egy platina, gyémánt és arany termék volt, ami pótolhatatlan volt. Nem lett volna rivalizálás a kölcsönös tiszteletük nélkül, ami a sport és a kosárlabda varázsát mutatta.

Kapcsolatukat tökéletesen jellemzi a Converse-szel való együttműködésük története. Larry Bird azzal köszöntötte Magic Johnsont, hogy az anyukája ebéddel várja őket. Amikor megérkeztek Bird házához és leültek az asztalhoz, az asszony leült a fia mellé:

»Elmondtad már neki?«

Larry azt mondta az anyjának, hogy mondja el neki ő maga. Az asszony elmondta neki:

»Magic, te vagy a kedvenc kosárlabdázóm.«

Magic Johnson és Larry Bird megváltoztatta a kosárlabdát, az NCAA-t, az NBA-t, a sportágat és a versenyt. És mindezek során megőrizték a kölcsönös tiszteletet.

A pályafutásuk során “együtt” elért eredmények:

  • 8x NBA bajnoki cím
  • 5x Döntő MVP
  • 6x NBA MVP
  • 24x All-Star
  • 3x All-Star MVP
  • 18x All-NBA 1. csapat
  • 2x All-NBA 2. csapat
  • 3x All-Defensive 2. csapat (Bird)
  • 4x Legtöbb gólpassz (Johnson)
  • 2x Legtöbb labdaszerzés (Johnson)
  • 2x 50-40-90 Klub (Bird)
  • 3x Tripladobó bajnok (Bird)
  • 1992 Olimpiai bajnok – DREAM TEAM

Melyik kosárlabda rivalizálás van egy szinten a Magic Johnson – Larry Bird rivalizálással? Mondd el nekünk! Larry Bird és Magic Johnson kosárlabda cuccokat is találsz a weboldalunkon és a boltunkban. Nézz be hozzánk!