MJ got game

Ta posebna ponovna izdaja športnega copata bo razveselila vse starejše oboževalce in jih hitro pritegnila, da ujamejo en par zase, medtem ko za mlajšo generacijo predstavlja učno uro iz zgodovine o nečem edinstvenem.

Torej, govora je o modelu Air Jordan 13 He Got Game, pri katerem gre za kombinacijo ene najbolj priljubljenih izdaj Jordan modela in enega najboljših filmov o košarki.

Retro 13 ”He got game” je Michael nosil v Chicagu.

Jordan je 13-ico nosil v svoji zadnji sezoni (97/98) v Chicagu, film He Got Game pa je izšel pred poletjem leta 1998. O Jordanovem zadnjem letu v dresu Bullsov je skorajda vsem poznano vse, tistim, ki jih je potrebno spomniti na film, pa na kratko kot opomnik povzemamo sledeče:

  • glavni igralci: Ray Allen in Denzel Washington
  • režiser: Spike Lee
  • soundtrack: Public Enemy
  • v filmu nastopajo (cameo): Shaquille O’Neal, Reggie Miller, Bill Walton, Scottie Pippen, Michael Jordan, Charles Barkley

Povezava med filmom in športnim copatom je v tem, da Jake Shuttlesworth (Denzel Washington), oče Jesusa Shuttleswortha (Ray Allen), svoj dolgotrajno porušen odnos s sinom popravlja med drugim tudi z igranjem košarke ena-na-ena, pri tem pa nosi športne copate model Air Jordan 13. Superge so bile tisto poletje 1998 absolutni hit in številni so še danes mnenja, da je bil ta model ena najboljših izdaj celotne Jordanove kolekcije. Vsem tistim, ki potrebujejo „refresh“ ali razlago o samem filmu, priporočamo ogled filma, mi pa se bomo v nadaljevanju posvetili športnemu copatu.

Air Jordan Retro 13 ”He got game”

Sam navdih za model je prišel od Jordanovih premikov in ubijalske učinkovitosti z obeh strani igrišča (obramba/napad), kar je legendarni dizajner Tinker Hatfield povezal s črno mačko oziroma panterjem. To je začetni dizajn, katerega je predstavil Jordanu:

Oči črne mačke, ki so na copatu.

Zgodba pravi, da je šlo za ljubezen na prvi pogled, tako da je bil po le nekaj manjših popravkih dizajna izdelan končni videz športnega copata. Posebej prepričljiva pri končni rešitvi je bila tudi uporaba zelenega 3-D holograma, ki je bil kot pečat odličnosti za vse, kar je ta športni copat predstavljal, istočasno pa tudi asociacija na oči plenilca, ki se svetijo iz teme. Zgodba tudi pravi, da je bil to prvi Air Jordan športni copat, katerega dizajn je bil zaključen na računalniku in ne na papirju. Ravno tako je bil to prvi model, ki ga je Nike izdal pod zasebno etiketo Jordan Brand, kar je obenem tudi prvi primer športnika, ki je zavzel tako pomemben položaj v industriji športnih copat.

Air Jordan Retro 13 ”He got game” v akciji.

Ta znameniti model je imel že nekaj naknadnih izdaj in številne colorwaye, vendar pa je Air Jordan 13 He Got Game povratek k koreninam v pravem smislu. Že sam material (prevladuje tumbled usnje, z bočnimi deli iz brušenega usnja) pomeni pravi povratek v pozna 1990-a, spominja pa tudi na to, kako je 13-ica že takrat bila pred svojim časom kot eden od najlažjih športnih copat, dizajniranih kadarkoli do milimetra natančno ter da največjemu košarkarju vseh časov nudijo vse, kar na vrhuncu kariere potrebuje. Tudi barve modela so enostavna oda originalnemu modelu iz filma (belo – črno – rdeče), tako da je ta športni copat naše priporočilo vsakemu zbiratelju ali igralcu, ki želi športni copat vrhunske kakovosti in zmogljivosti.

Kategorije