Mi u Grosbasketu jako smo sretni što je jedna naših najboljih košarkaških trgovina u Hrvatskoj. Točnije, ona je u Zagrebu, dok su ostale dvije u Budimpešti i Ljubljani. Hrvatska ima bogatu košarkašku tradiciju, brojne NBA igrače (sadašnje i bivše), a posebna zanimljivost je ta da je Hrvatska trenutno zemlja s drugim najvećim brojem članova u “Naismith Memorial Basketball Hall Of Fame”! Oni su:
– Krešimir Ćosić
– Dražen Petrović
– Mirko Novosel (trener)
– Dino Rađa
– Toni Kukoč

S obzirom na to da je Hrvatska također vrlo popularna ljetna turistička destinacija, odlučili smo pomoći svim “haklerima” na njihovim putovanjima s popisom nekih nevjerojatnih i jedinstvenih košarkaških terena koje morate vidjeti i igrati na njima.

Onaj najpoznatiji

Dubrovnik je vjerojatno dragulj hrvatskih destinacija zbog svoje ljepote i povijesti, ali i zbog košarkaškog igrališta koje se nalazi na brojnim listama najljepših terena na svijetu!

Ovdje je točna lokacija: https://goo.gl/maps/6aX4Ejcov8HdcVaG6

Legenda o Draženu

Dražen Petrović jedan je od najvećih europskih košarkaša svih vremena. Nažalost, poginuo je u tragičnoj prometnoj nesreći 1993. godine kada je imao 28 godina i bio je na vrhuncu karijere. Odrastao je u prekrasnom Šibeniku gdje mu je posvećen teren, a u blizini se također nalazi posebno mjesto posvećeno njemu.

Provjerite ovdje:

Dodatno, u Zagrebu se nalazi i muzej posvećen Draženu:

Streetball priča

Kad smo već kod Zagreba, u njemu su brojni poznati tereni, no mi ćemo izdvojiti onaj u kvartu Gajnice čiji je uspon počeo kad je ekipa entuzijasta oko njega počela organizirati uspješni međunarodni 3X3 turnir kojeg Grosbasket ponosno podržava, a cijelu priču je čak prepoznao i Nike:

Europski velikani

Split je 1989., 1990. i 1991. bio dom europskih klupskih prvaka! Iako je grad prvenstveno ludo zaljubljen u svoj nogometni kub, naravno da se voli i košarka. Bilo nam je zadovoljstvo organizirati “Grosbasket 3×3 Summer Tour – powered by adidas: Split” na jednom od legendarnih terena.
Provjerite to ovdje:

Bill Russell, Bob Cousy, Oscar Robertson, Bob Pettit, Jerry Lucas, Tom Heinsohn, Tom Gola, K.C. Jones…

Možda se pitate zašto su ovi legendarni igrači u ovom blogu, ali vjerujte nam da ima savršenog smisla. Bili su dio USA Select tima kojeg je trenirao Red Auerbach i poveo na europsku turneju, a jedna od njihovih stanica bio je ovaj predivni teren u Karlovcu.
Saznajte više u videu:

Terra Magica

Istra je najveći poluotok na Jadranskom moru i ujedno vrlo popularna turistička destinacija. Relativno nedavno, grad Umag dovršio je zadivljujući sportski kompleks s ovim nevjerojatnim košarkaškim terenima:

U blizini Umaga nalazi se i malo mjesto Zambratija s ovim igralištem:

https://www.instagram.com/p/CL1erV3sDkz/

Idemo na sjever

Ako će vaš odmor u Hrvatskoj biti manje fokusiran na plaže, možete otići
do Varaždina koji je 1756. godine bio glavni grad Hrvatske. Tu se nalazi i odličan skate park s fantastičnim košarkaškim terenom pokraj njega – površina za igru, table i obruči su odlični!

Lokacija: https://goo.gl/maps/kUFQBpNbWkLyo88c8

Idemo na istok

Slavonija nije nužno među glavnim ljetnim destinacijama u Hrvatskoj, ali vjerujte nam da je puna nevjerojatnih krajolika i kulinarskih delicija. Također, Belišće se može pohvaliti ovim terenom:

Skriveni dragulji

Konačno, ovo su neki tereni koji su na svoj način posebni pa ih svakako sve posjetite ako ćete imati priliku!

Betina: https://goo.gl/maps/jDhHTt8V4A7UTRoKA (pogledajte slike!)

Samobor je grad pored Zagreba kojeg svakako trebate posjetiti:

https://www.instagram.com/p/CZw8LIWMXIq/

Približna lokacija: https://goo.gl/maps/JgQmDyLQi25xJw9z8

Završit ćemo tamo gdje je sve počelo, a to će biti na otoku blizu Dubrovnika. Radi se o Mljetu, na njemu se nalazi nacionalni park koji oduzima dah i još ovo:

https://www.instagram.com/p/CDjBwSIJahN/

Blizu je ovog mjesta: https://goo.gl/maps/XNiR7rqmu5qY9HSi8

To je to! Nadamo se da će vas ovaj popis nadahnuti da krenete istraživati i javite nam ako ćete pronaći još neka fantastična mjesta u Hrvatskoj za igranje košarke!