Psihologija “clutch” mentaliteta i Istraživanje načina razmišljanja igrača u završnici utakmice

Biti hladnokrvan “clutch” igrač je izraz za sebe i opisuje klasu košarkaša koji stoje iznad ostalih. Posljednjih godina pojam “clutch” ušao je u razgovore o najboljim košarkašima našeg vremena i u povijesti. Zato smo u ovotjednom Grosbasket blogu skrenuli pozornost na “clutch” mentalitet, koji se pomalo duhovito odnosi na individualno podizanje razine igre u ključnim trenucima.

Što znači biti “clutch” košarkaš?

Da bismo razumjeli što znači biti “clutch” igrač, prvo moramo razumjeti sam koncept. NBA definira “clutch time” kao vrijeme u utakmici u kojoj je preostalo manje od pet minuta, a protivničke ekipe nisu udaljene više od pet poena. S druge strane, imamo izraz “choke” (također choker, choke artist i druge izvedenice), koji opisuje košarkaša koji za to vrijeme igra vrlo loše i pada pod pritiskom. Tako smo vrlo brzo došli do odgovora na pitanje što znači biti “clutch”  košarkaš?

Ali nije baš tako, jer u cijelom razgovoru o takvim košarkašima bitan je i narativ koji ih prati. Veliki faktor za košarkaše kojima pripisujemo status ‘clutch mastera’ je igra pod pritiskom. Moglo bi se reći da razina njegove igre napreduje kada ga ekipa najviše treba.

Ovaj način razmišljanja istražuje se u psihologiji, točnije u psihologiji sporta, za koju su mnoge studije otkrile da je najčešće korišteni element košarkaške igre. Međutim, ovdje je vrijedno napomenuti da se taj izraz nekada znatno češće koristio u baseballu. Godine 2015. studija objavljena u Sport and Exercise Psychology bavila se pitanjem pobjedničkog mentaliteta clutch košarkaša. Link za članak.

Što god istraživanja govorila, “clutch” košarkaš podložan je osobnom mišljenju svakog stručnjaka i navijača. Svi znamo Roberta Horryja, sedmerostrukog prvaka čiji je nadimak “Big Shot Bob”. Titula mu je pripala upravo zbog šuta koje je uputio u završnim trenucima najvažnijih utakmica. Ali stavlja li ga to na vrh liste najboljih clutch igrača?

Šut u posljednjoj sekundi definicija je “clutch” mentaliteta, ali nije sve

Buzzer-beater je jedan od najljepših trenutaka u karijeri svakog košarkaša, pružajući navijačima fenomenalan osjećaj kada njihov tim pobjeđuje. Posljednjih godina sjećamo se kako su Kawhi Leonard i Damian Lillard završili konferencijsku utakmicu sa sirenom. Obojica bi se smatrali među naj’clutch’ igračima.

Tako je kroz povijest, Reggie Millerbio  jedan od onih kojima biste dodali loptu u posljednjim trenucima važne utakmice.

“Ako želiš biti heroj, moraš uzimati herojske šuteve,”

rekao je čovjek s 8 poena u 9 sekundi. Shaquille O’Neal, s druge strane, sjedio je na klupi većinu posljednjih minuta utakmica, šutirajući samo 43% s linije slobodnih bacanja u 13 tijesnih poraza u doigravanju. No, kako on voli reći, do tada je šteta bila učinjena.

Na popisu bi se našli i Michael Jordan, Kobe Bryant, Larry Bird, LeBron James, Paul Pierce i drugi. Jeste li znali da je Joe Johnson treći na vječnoj ljestvici za najviše udaraca uz zvuk sirene? Ispred njega su samo Jordan i Bryant. Ali najclutch košarkaši mogu biti i oni kojima prvi posao nije zabiti, već organizirati napad – Magic Johnson ili John Stockton.

Hladnokrvni košarkaši završavaju utakmice

Horryjev slučaj daje daljnji uvid u način razmišljanja  i uzrok hladnokrvnosti u takvim trenucima. Ljubitelji košarke će znati da je u većini slučajeva važnije koji košarkaši završavaju utakmicu. Oni su najhladnokrvniji, a u tijesnoj utakmici trener može računati praktično na bilo kojeg igrača na parketu. Za sve obožavatelje, izbor odabira igrača među petorkom na terenu je jasan:

“Otvoreni šut, sudbina svemira je u njegovim rukama, Marsovci imaju zraku smrti usmjerenu prema Zemlji, mora pogoditi, želim Iguodalu!”

Riječi Maxa Kellermana postale su kultne i svi bi ljubitelji košarke podržali njegov izbor. Zato se oslanjamo na vas da napravite konačan izbor pet najboljih košarkaša s najviše “clutcha”. Koga biste odabrali u tim košarkaša koje biste opisali kao “clutch” majstore?