Iza nas su dvije utakmice NBA finala, rezultat je neriješen

Denver neprikosnoven u prvoj utakmici

Nikola Jokić i suigrači su u prvoj utakmici poslali jasnu poruku suparnicima. Prvo, da pokažu tko je gospodar domaćeg terena, a drugo, da u finalnoj seriji ne namjeravaju prepustiti niti koš. Dvojbe o pobjedniku praktički nije bilo od prve sekunde, završilo je 104:93. Odlučnost i samopouzdanje bili su zaštitni znakovi tima Mikea Malonea. S druge strane, Miami se, možda i pod utjecajem posljednje serije protiv Boston Celticsa, malo istrošio. Jednostavno nisu mogli pratiti ritam koji su postavljali domaći igrači. Jokić je odmah pokazao da je maksimalno motiviran za finale i potpuno je zasjenio protivnike s fenomenalnim učinkom od 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova. Svoj  je doprinos dodao i ostatak momčadi te je upisana prva pobjeda.

Jokić i Malone zadovoljni obavljenim poslom

Domaća momčad nije krila zadovoljstvo nakon uvodne pobjede, a trener Mike Malone posebno je pohvalio svoje igrače za igru u obrani.

“Jako sam zadovoljan obranom. Miami je imao samo dva slobodna bacanja, Jimmy Butler nije izveo niti jedno. Frustrirala me samo posljednja četvrtina. To je finale i morate biti koncentrirani svih 48 minuta. Počeli smo posljednju četvrtina jako loše, Heat nam je odmah dao osam poena i vodstvo je gotovo nestalo.”

Svoj stav nakon utakmice dao je i Nikola Jokić.

“Gordon i Murray bili su razigrani u prvoj četvrtini, brzo smo došli u vodstvo i nismo trebali žuriti. Svi smo bili vrlo koncentrirani, nismo bili napeti jer je to bila naša prva finalna utakmica. Miami je vrlo dobra obrambena momčad koja nikad ne odustaje,”

Spoelstra je znao ključ uspjeha

S druge strane, momčad s Floride nije bila zadovoljna prvom utakmicom. Pokazali su neagresivnost, i nedostatak realizacije. Niti jedan igrač nije dobio predah, koliko god se trener gostiju Eric Spoelstra trudio pronaći idealnu petorku na parketu.

“Nismo bili najbolji u prvom poluvremenu, u drugom smo igrali puno bolje. Ne smijemo si dopustiti tako loš start u finalu. Nismo očekivali laganu završnicu, pred nama je veliki izazov. Analizirat ćemo prvu utakmicu i očekujem puno bolju igru u nedjelju. Imali smo nekoliko otvorenih trica, ali nismo bili precizni. Možemo dobiti utakmice, čak i ako loše šutiramo “,

rekao je Spoelstra, koji već šesti put vodi Heat u NBA finalu. Naslov je osvojio 2012. i 2013., kada je LeBron James bio MVP finala.

Jimmy Butler, prva zvijezda momčadi, istaknuo je gdje smatra da su on i njegovi suigrači činili najveće pogreške

“Nismo nužno imali problema s nadmorskom visinom u Denveru. Sve je bilo u redu, samo smo se mučili s šutom iz igre. Nismo bili dovoljno agresivni, pa smo izveli samo dva slobodna bacanja. Denver je imao puno bolju realizaciju, dok smo mi išli na teške šuteve. Adebayo je bio sjajan. Očekujem da će puno stvari biti drugačije u drugoj utakmici. Siguran sam da ćemo puno naučiti iz ovog poraza,”

Preokret u drugom meču

Miami Heat je bio itekako svjestan koliko bi samopouzdanja Denver imao ulaskom u utakmicu na Floridi da su dobili drugi dvoboj. Ali svatko tko poznaje Heat zna da oni nikada ne odustaju. Drugačije nije bilo ni ovoga puta, kada su, posebice u posljednjoj četvrtini, zbili redove i natjerali protivnika na brojne pogreške. Posebno je odlučujuća bila posljednja četvrtina koja je donijela gostujućoj momčadi pobjedu i izjednačila seriju na 1-1, prije odlaska u Miami. Konačni rezultat 111:108.

Ponovno je sjajan bio Jokić koji je zabio 41 poen, no to je bio dio strategije Miamija

Druga utakmica pružila je potpuno drugačiju priču od prethodne. Jokić je zabio puno više poena, ali je imao samo četiri asistencije. Dosta neobično, što je i dovelo do poraza Denvera na domaćem parketu. Miamijev plan se isplatio, blokirali su ostale protivničke igrače, a odlično su kružili loptom u napadu. Uspjeh je bio osiguran.

Spoelstra impresioniran Adebayovom izvedbom

“Igrali smo odličnu obranu u zadnjoj četvrtini. U prvoj utakmici smo nastavili s početnom petorkom, što nam je donijelo pobjedu nad Bostonom. Martin je bio bolestan i nije trenirao u subotu, pa sam računao na Lovea, koji je igra većinu utakmica u doigravanju ove godine u početnoj petorci. Najviše me se dojmilo što je Adebayo igrao tako dobro u napadu nakon što je imao najteži posao u obrani, morao je pokrivati najboljeg igrača svijeta,”

objasnio je Spoelstra, koji juri treći naslov u svom šestom nastupu u NBA finalu.

Drugi put zaredom popuštaju u posljednjoj četvrtini

“U svlačionici sam pitao dečke zašto smo izgubili utakmicu i odmah su imali pravi odgovor. Miami nas je nadigrao, bili su agresivniji i odigrali smo najmanje discipliniranu utakmicu u ovogodišnjem doigravanju. Ako želimo pobijediti u bilo kojoj utakmici u Miamiju i vratiti prednost domaćeg terena, sve će se to morati potpuno promijeniti. Spomenuo sam da će Strus i Vincent nazabijati nakon što nisu u prvoj utakmici. Imali smo sreće u četvrtak što su propustili 11 od 16 otvorenih trica, ali ovaj put nisu. Dopustili smo 36 koševa u posljednjoj četvrtini nakon vrlo dobre obrane u prvih 36 minuta. Drugi put zaredom smo popustili u zadnjoj četvrtini. Tako se ne dobivaju utakmice u finalu,”

vrlo je iskreno objasnio Malone.