V zgodovini košarke, pa tudi vseh ostalih športov, skorajda ni bolj prepoznavne, bolj znane in bolj pomembne poteze, ki jo je kak igralec naredil kot zadnjo stvar v klubu. To je dogodek, zaradi  katerega  se navijači najlepše igre na svetu zelo natančno spominjajo, kje so bili in kaj so počeli.

Seveda, govora je o Jordanovem zadnjem metu za zmago in za zadnji naslov Chicago Bullsov v finalu proti Utah Jazzom leta 1998.

Resnično, celotna finalna serija je bila čudovita in je služila kot popoln buildup za zaključni košarkarski trenutek. Čeprav so bili gostitelji, je Utah kar nekoliko nepričakovano prevzel prvo tekmo v podaljških. Bullsi so jim v drugi rudni zelo hitro vrnili in izenačili.

Z odhodom v Chicago na naslednje tri tekme pa so Bullsi naredili enega največjih „masakrov“ v zgodovini finala. Tretjo tekmo so dobili z neverjetnimi 42 koši razlike, pri tem pa je Jazzom uspelo zabiti samo 54 košev, kar še vedno velja kot negativen rekord za najmanjše število košev, ki jih je doseglo moštvo v sodobni zgodovini končnice NBA (po uvedbi časovne omejitve napada). Tudi naslednja tekma je šla na stran Bikov in vse je bilo pripravljeno za proslavljanje osvojitve 6 naslovov v 8 letih. Pa vendar, Jazzom je uspelo peto tekmo „ukrasti“ in tako se je serija za zadnji dve tekmi vrnila v Utah, ob vodstvu Bullsov 3-2.

Šesto tekmo se je igralo 14.6.1998 in takrat se je zgodil Moment. Čeprav je bil Jazz pretežni del tekme v vodstvu, pa je ta prednost proti koncu tekme skopnela. Nato je John Stockton 42 sekund pred koncem zabil trojko za vodstvo svojega moštva 86-83. Po timeoutu jim je MJ zelo hitro vrnil in 37 sekund pred koncem spremenil rezultat na 86-85. V naslednjem napadu je Jazz krenil z igro na svojega drugega velikana in pri tem pustil žogo Maloneju na robu rakete. In tedaj je Jordan ponovno spomnil na dejstvo, da ni samo stroj za napade, temveč tudi vrhunski strokovnjak za obrambo in nasprotnikom ukradel žogo samo 20 sekund pred koncem.

Jordan je obdržal žogo pri sebi in se osvobodil trojke na levi, Bryona Russella. Nato se je podal v crossover dribling in 5 sekund pred koncem zabil za končnih 86-87. Jazz je sicer imel še en poskus zadnjega meta za zmago s sireno, vendar jim ni bilo dano, da bi povedli. Na drugi strani je Jordan s tem metom svoj legendarni status dvignil na najvišji možni nivo in se dvignil nad vse igralce NBA. To dodatno potrjuje tudi dejstvo, da ta finalna serija še vedno beleži rekorde po gledanosti.

Zaradi vsega tega se je blagovna znamka Nike oziroma Jordan odločila, da 20. obletnico zgoraj opisanega obeleži z edinstveno kolekcijo „Last Shot“. V njej boste našli odlične hoodije, kratke hlače, T-shirts, ponovne izdaje športnih copat in hibride novih modelov, nad vsem tem pa kraljuje stilizirani Jordanov logo s 14-ico, za katerega je bil navdih Ferrari 550M.

Točno 20 let kasneje od zadnje Jordanove tekme pa nas čaka prav posebna poslastica. 14. junija 2018 je svetovni release Jordan 14, ki so bile zadnje superge, ki jih je nosil Jordan v svoji profesionalni karieri.