Osim Michaela Jordana, niti jedan veliki košarkaš nikada nije imao sedamnaest tenisica sa svojim potpisom. Ovaj domet iznenađujuće je postignuće u industriji gdje trendovi imaju tendenciju da vrlo kratko traju i brzo se mijenjaju. Uz sva velika dostignuća i ostvarenja koja se vežu uz LeBrona Jamesa – ovo također zaslužuje ogroman respekt.

“Imali smo na umu nacrt za 17ice i počeli smo iz temelja, bilo da je riječ o konstrukcija pletiva ili načinu na koji možemo zaštititi stopalo zračnim jastucima”, kaže Nikeov dizajner Jason Petrie,. “Silueta je bila način da “resetiramo” liniju te da se na futuristički način istraži kako bismo mogli pomoći njegovoj igri primjenjujući najbolje što Nike nudi.”

Tako nam XVII ove godine donose neka odlična iznenađenja i inovacije. Prvo je svakako najviše Max Air-a kojeg je LeBron imao u svojem modelu, postavljen je ispod pete kako bi osigurao amortizaciju udarca za njegovu eksplozivnu igru. Sloj pjene izravno ispod Max Air jedinice dodaje mekoću. “Ako pogledate evoluciju LeBronove linije, vidjet ćete kako on voli Max Air. Smatrali smo da je volumen zraka u 17-ici sljedeće rješenje u pružanju stabilizacije i podrške koja mu je potrebna”, kaže Petrie. Zatim, tu su i dva odvojena Air Zoom Pod-a ispod prednjeg djela stopala. Ovo kombiniranje Air Zooma s Max Air-om donijelo je vrhunsku “hibridnu” udobnost.

Air Zoom Pods i Air Max

Za LeBron XVI razvijala se i poboljšavala gornja konstrukcija s Battleknit 2.0. materijalom, a sad dolazi do promjene na Knitposite. Za Knitposite je kombinirana lagana Flyknit konstrukcija s toplinski modificiranim nitima koje dodaju strukturu i boju čime se dobila izdržljivost, potpora i otpornost na rastezanje. “Željeli smo spojiti pleteni materijal s 15ice i izdržljivost Battleknita sa 16ice. Rezultat je nevjerojatan. Jednom kada se toplina primijeni na proces pletenja, dobit ćete ovaj oklopni egzoskelet sličan konstrukciji dragulja.” kaže Petrie. “Rezultat je struktura i mekoća u područjima u kojima je to potrebno.“

Knitposite

Posebno područje cipele bit će jezik, koji je ostavljen otvoren i služit će kao LeBronova platforma za njegove poruke i simbole što uključuje siluetu zakucavanja, lavlju glavu i izraze poput “Ja sam kralj”.

Mislimo da će ovaj model biti jedan od značajnijih (zbog izgleda i performansi) u cijeloj LeBron liniji, a dodatnu važnost ovoj cijeloj godini daje i novootvorena LeBron James zgrada u kojoj će raditi Advanced Innovation tim za Nike. Baš kad bi se pomislilo da Kralj teško može do novih ostvarenja u svojoj veličanstvenoj karijeri, on sve ovo ostvari i prije početka nove sezone pa se nekako čini da će svi njegovi protivnici morati biti spremni na žestoku borbu.

Lebron zgrada, photo: news.nike.com

Naravno najbitnije u svemu je kakav je osjećaj obuti ove ljepotice. Za početak, čini se kako je spomenuto hibridno kombiniranje Air jedinica najviše usmjereno na udobnost i smanjeno opterećenje stopala koje će LeBronu svakako dobro doći u namjeri da odigra jednu jako dugačku sezonu. Drugim riječima, stopala su s ovom tenisicom porpilčno udaljena od parketa i iako taj osjećaj na početku može biti malo čudan, zapravo je – odličan.

Knitposite je također oduševio. Za početak, dio oko gležnja i iznad pete iznimno je čvrst i nema sumnje kako će stailnost biti vrhunska, a odlično je što kako materijal ide prema prednjem dijelu stopala i prstima on postaje rastezljiviji. Za sve online kupce ovo znači kako model mogu uzeti u svojoj prirodnoj veličini jer će još uvijek imati dodatnog prostora – ako će im trebati.

Ukupno gledano, ova tenisica je, poput većine iz LeBronove serije, prilagođena i za brzinu i snagu i sigurni smo da će oduševiti sve fanove ranijih modela.

Nakon turbulentne prve sezone u Lakersima, sad će još više oči biti uprto u “Kralja” i svakako će imati tenisice u kojima će moći pokazati sve svoje vještine i izgledati odlično dok ih nosi. Pogledajte Nike Lebron XVII na našoj web stranici od 3. listopada!