Nakon dvije i pol godine, Klay Thompson se vratio na teren.

Bila je to šesta utakmica NBA finala između Golden Statea i Toronto Raptorsa, 13. lipnja 2019. U trećoj četvrtini igre Klay je uletio u protunapad i zakucao. Danny Green zaustavlja ga prekršajem. Ali najveća briga bio je njegov doskok na lijevu nogu. Arena je utihnula. Klayu je trebala pomoć da ode s terena do svlačionice, ali na pola puta se okrenuo. Imao je još 2 slobodna bacanja za šut. Pogodio ih je za svoj učinak od 30 poena i završio je s igrom dvije minute prije kraja treće četvrtine. Htio je igrati, ali Steve Kerr nije mu dopustio. Otkako je Klay Thompson napustio parket, čekali smo dugih 941 dana na njegov povratak. Taj dan konačno je stigao. Ovotjedni blog posvećen je trostrukom NBA prvaku i jednom od najomiljenijih košarkaša u povijesti košarke.

Klay Thompson rođen je s košarkaškom loptom u ruci.

Sin je Mychala Thompsona, člana ”Showtime” Lakersa koji je bio prvi izbor drafta 1978. godine. Svoju fakultetsku karijeru proveo je na Washington State Sveučilištu, gdje je dvaput bio izabran u početni prvi tim Pac-12. No, još je u srednjoj školi rušio rekorde u postignutim šutevima. Šutevi i obrana bili su mu specijalnost. Na NBA draftu 2011. izabran je kao 11. iz Golden Statea. Nakon drafta krenule su glasine da će zvijezda Warriorsa Monte Ellis biti tradean. To se dogodilo godinu dana kasnije, 2012. godine. To je ujedno i godina kada je svijet košarke saznao tko je Klay Thompson i tko on tek može postati. Pod vodstvom trenera Marca Jacksona, postao je još bolji u obrani, a šut je i dalje bio sjajan. Nakon što nije izabran da sudjeluje u Rising Stars utakmici, dogodio se preokret. Počeo je zabijati u prosjeku 5 poena više, bilježeći 20% više skokova i asistencija, te je povisio prosjek šuta. Prije toga je igrao 17 minuta po utakmici, a nakon ove promjene je bio u igri po 30 minuta. Nakon toga je postigao svoj rekord sa 26 poena i na kraju godine je izabran u prvu rookie momčad, a sve ostalo je povijest.

‘’Oni su najbolji dvojac svih vremena’’ 2013.godine njihov trener Mark Jackson bio je jasan kada su ga pitali o Curry-Thompson dvojcu. Isprva mu ljubitelji košarke nisu vjerovali, no ubrzo su uvidjeli o čemu priča. Nažalost, Jackson nije bio prisutan kada su Warriori preuzeli vodstvo. Možda prosjek od 18.4 poena, 3.1 skoka i 2.2 asistencije ne zvuči impresivno, ali Klay je sve više napredovao. Iste godine Warriorsi su izgubili u 7. utakmici playoffa od ‘’Lob City’’ Clippersa, ali talent je zasigurno bio tu i budućnost je bila obećavajuća.

Klay Thompson z enim od treh pokalov, ki jih je osvojil z Bojevniki (vir: NBA.com)
Klay Thompson s jednim od 3 trofeja NBA prvenstva (izvor: NBA.com)

Budućnost je donijela 3 NBA prvenstva i rekordnu regularnu sezonu sa 73 pobjede i samo 9 poraza. Klay je bio jedan od najvažnijih karika u uspjehu franšize.

Evo nekih od njegovih najznačajnijih nagrada:

  • 3x NBA Prvak (2015, 2017, 2018)
  • 5x NBA All-Star (2015-2019)
  • 2x All-NBA Third Team
  • 1x All-Defensive 2nd Team
  • 1x prvak u šutiranju 3 poena (2016)
  • 1x NBA All-Rookie 1. momčad
  • 1x svjetski prvak – Team USA (2014)
  • 1x olimpijski prvak – Team USA (2016)

U NBA finalu protiv Toronta doživio je puknuće ligamenta i krenuo je put dugog oporavka. Pogodivši dva slobodna bacanja i nastavkom trčanja u obranu, smatrali smo da ozljeda i nije toliko teška. Trener Steve Kerr izvukao ga je iz igre, a liječnici su pregledali koljeno. ‘’Klay Thompson doživio je puknuće ligamenta’’ NBA je bio u šoku. Kako bi završila serija finala protiv Toronta da se ozljeda nije dogodila? Nitko ne zna. Ali znamo da je Klay nevjerojatan košarkaš. Neki čak idu tako daleko da tvrde da je najbolji strijelac svih vremena i ne možemo im zamjeriti.

Klay Thompson se je vrnil po 941 dneh (vir: NBA.com)
Klay Thompson se vratio nakon 941 dana (izvor: nba.com)

Povratak Klaya Thompsona bio je čaroban. 

Tijekom rehabilitacije ligamenta, dogodila se nova ozljeda, puknuće ahilove tetive. Rehabilitacija koja je započela u lipnju 2019.godine prolongirala se u studenom 2020. godine. Prošla je još jedna godina, a mi smo iz dana u dan čekali njegov povratak. 28. studenog pridružio se G-ligaškom timu Santa Cruz Warriors. 08. siječnja ove godine na svojoj legendarnoj jahti najavio je povratak na NBA terene. Njegova prva utakmica nakon dugog izbivanja bila je pred domaćom publikom protiv Clevelanda. Klay se vratio i oduševio cijelu arenu i cijeli košarkaški svijet. U 20 minuta igre postigao je 17 poena i pomogao svojoj momčadi da dođe do pobjede, zakucavanjem, koje je podiglo cijelu arenu na noge. Njegovih 12. tisuća poena u karijeri i nova 3 boda s kojima je postigao svojih 1800 trica. Nakon 941 dana konačno možemo reći: ‘’Klay se vratio!’’

60 poena za 29 minuta

Možda jedan od najvećih trenutaka u NBA povijesti. Samo 90 sekundi i jedanaest driblinga bilo je potrebno da Klay postigne 60 poena. Bio je šesti po učinkovitosti u svojoj ekipi. LeBron je imao loptu u posjedu 390 sekundi, Carmelo Anthony 240 sekundi i Kobe Bryant 400 sekundi. Dakle, Klayjevih 90 sekundi jedan je od najluđih podataka u njegovoj karijeri. Jeste li znali da bi u 48 minuta igre u ovom tempu postigao više od 100 poena?

  • Postotak pogodaka iz igre: 21/33 – 64 %
  • Postotak 3 boda: 8/14 – 57 %
  • Slobodna bacanja: 10/11 – 91 %
  • 1 asistencija
  • 2 skoka

37 poena u četvrtini

Gledajući samo postignute poene, Klay Thompson odigrao je najluđih 12 minuta u povijesti lige. U 3. četvrtini utakmice protiv Sacramenta, do kraja je ostalo 9:49 minuta s izjednačenim rezultatom 58:58. A onda je počelo. 37 poena u četvrtini, srušivši rekorde Carmela Anthonyja (2008.) i Georgea Gervina (1978.) s 33 poena. Ne promašivši niti jedan udarac, Klay je uspješno pogodio svih svojih 13 pokušaja, a četvrtina je završila s 97:73 za Golden State. Utakmicu je završio s 52 poena u ovoj legendarnoj četvrtini i postigao je 9 trica.

  • Postotak pogodaka iz igre: 16/25 – 64 %
  • Šut za 3 poena: 11/15 – 73 %
  • Slobodna bacanja: 9/10 – 90 %
  • Asistencije: 5
  • Skokovi: 2
  • Blok: 2
  • Ukradene lopte: 4

14 trica u jednoj utakmici

29. listopada 2018. u utakmici protiv Chicaga postigao je još jedan rekord koji mu je osigurao mjesto jednog od najboljih strijelaca za 3 poena svih vremena. U prvom poluvremenu zabio je 10 pogodaka za 3 poena i utakmicu završio s 14 pogodaka. 14 trica također je rekord koji još uvijek stoji i vjerojatno ga se još neko vrijeme neće srušiti. Nevjerojatnu igru ​​okrunio je s 52 poena. Pridodamo li i činjenicu da je odigrao samo 27 minuta, mjesto u najboljim strijelcima svih vremena za tri poena mu je zajamčeno.

  • Postotak pogodaka iz igre: 18/29 – 62 %
  • Šut za 3 poena: 14/24 – 58 %
  • Slobodna bacanja: 2/2 – 100 %
  • Skokovi: 5
  • Ukradene lopte: 1