Božićne utakmice NBA lige uvijek donose uzbudljive dvoboje. Povijesno gledano, koji su neki od najboljih među njima?

Božićne utakmice u NBA ligi već neko vrijeme donose najbolje utakmice sezone koje svi s nestrpljenjem čekaju. Time prosinac postaje još svečaniji za ljubitelje košarke, koji u relativno ranim satima za europske prilike mogu uživati u potezima najboljih igrača lige. Kako bismo olakšali iščekivanje, pretražili smo NBA arhive i pronašli najbolje božićne utakmice posljednjih godina.

Božićna utakmica 2011. – Derrick Rose kao aktualni MVP

Derrick Rose bio je aktualni MVP lige, a Kobe Bryant jedna od najvećih zvijezdi. On se najčešće pojavljuje na ovoj listi, a njihov dvoboj bio je legendaran. U posljednju četvrtinu momčadi su ušle s rezultatom 69-68, dakle samo s jednim poenom razlike, a predviđala se napeta završnica. Kada su Lakersi poveli sa 6 poena nakon polaganja Bryanta u posljednjoj minuti zadnje četvrtine, činilo se da je sve gotovo. Luol Deng zabio je pet poena za manje od pola minute igre, a zatim je Derrick Rose osvojio još jednu loptu i Chicago Bullsi su upisali božićnu pobjedu.

  • Derrick Rose: 22 poena, 5 asistencija
  • Kobe Bryant: 28 poena, 7 skokova, 6 asistencija

Božićna utakmica 2016. – Golden State protiv Clevelanda

Rivalstvo koje su ove dvije momčadi stvorile u proteklom desetljeću zauvijek je upisano u povijest. Božićna utakmica 2016. godine bila je jedna od najiščekivanijih NBA utakmica ikad. LeBron James i Kyrie Irving su nakon 3-1 zaostatka u finalu ostvarili najveći preokret u povijesti košarke i Cleveland je osvojio svoj prvi naslov prvaka. Mi (navijači) smo s velikim uzbuđenjem iščekivali božićni revanš koji nije razočarao. Posljednje dvije minute utakmice bile su napete, a Kevin Durant, Steph Curry, Klay Thompson i Draymond Green bili su poraženi.

  • Kevin Durant: 36 poena, 15 skokova, 3 asistencije
  • LeBron James: 31 poen, 13 skokova, 4 asistencije

Božić 2008. godine – Boston i LA

Postoji li nešto što ova utakmica nije imala? Repriza NBA finala? DA. Najveće zvijezde lige? DA – Kobe Bryant, Paul Pierce, Pau Gasol, Kevin Garnett, Ray Allen itd.

Lakersi su u utakmicu ušli s 23 pobjede i 5 poraza, dok je Boston s druge strane imao 27 pobjeda i samo 2 poraza. Do te utakmice imali su 19 uzastopnih pobjeda, a ova im je promijenila tijek sezone. Jedna od najboljih božićnih utakmica donijela je lošu noć za jednog od najboljih šutera lige Raya Allena. Pogodio je samo tri od svojih 11 pokušaja za tri poena. Pobjedu su odnijeli ljubičasto-zlatni koji su te sezone pod vodstvom Phila Jacksona osvojili i naslov prvaka. I da se ne zaboravi, ova pobjeda bila je 1000. pobjeda legendarnog Phila Jacksona kao trenera u NBA ligi.

  • Kobe Bryant: 27 poena, 9 skokova, 5 asistencija, 1 ukradena lopta
  • Kevin Garnett: 22 poena, 9 skokova, 2 asistencije, 1 ukradena lopta, 1 blokada

Božić 2004. – Shaq vs. Kobe

Nakon što su zajedno proveli osam sezona i osvojili tri uzastopna naslova prvaka, Shaquille O’Neal i Kobe Brvant sada su bili na suprotnim stranama. Božić je spojio Miami i Los Angeles po prvi put otkako je Shaq zatražio razmjenu (trade). Dvoboj nije razočarao, jer je Heat pobijedio Lakerse 104-102. Mnogi ovu utakmicu smatraju danom kada je NBA počela prikazivati svoje najbolje utakmice na Božić. Možemo se složiti s ovime.

  • Kobe Bryant: 42 poena, 6 asistencija, 3 skoka, 1 ukradena lopta
  • Shaquille O’Neal: 24 poena, 11 skokova, 3 asistencije, 3 blokade

NBA božićne utakmice 2022. godine

Ove godine također nas očekuju neke ludo uzbudljive božićne utakmice! Naveli smo vrijeme početka uz svaku od njih, a s izuzetkom zadnje dvije, sve će se igrati na sam Božić – 25. prosinca 2022.

  • Philadelphia 76ers : New York Knicks -u 18:00 h
  • Los Angeles Lakers : Dallas Mavericks -u 20:30 h
  • Milwaukee Bucks : Boston Celtics -u 23:00 h
  • Memphis Grizzlies : Golden State Warriors – u 02:00 (u noći 26. prosinca)
  • Phoenix Suns : Denver Nuggets -u 04:30 (u noći 26. prosinca)

Image

Kojoj NBA božićnoj utakmici se najviše veselite, a koja vam je bila najdraža do sad?