A tiszta cipők tovább élnek.

Egy új kosárlabdacipő megvásárlása/megkapása a tiszta öröm pillanata, de ha nem vigyázol, ez az érzés átfordulhat valami teljesen negatívba, amikor a cipő koszos vagy sérült lesz… ezért kell elolvasnod ezt a blogot! Megosztunk néhány nagyszerű tippet és trükköt, hogyan tartsd a cipőidet hosszú ideig nagyszerű állapotban. Talán az a hipotetikus helyzet, amivel még jobb képet festhetünk a helyzetről, hogy a stílusodhoz és személyiségedhez tökéletesen illő OG Jordan cipődet viseled egy esti bulin, majd valaki (ide képzeld el az old school horrorfilm zenéjét) rálép!

Az első dolog, amit egy alapos tisztítás során meg kell tenni, hogy eltávolítod a cipőfűzőket és, ha lehetséges, a talpbetétet is. Egyes talpbetétek azonban szorosan be vannak varrva vagy ragasztva, ami azt jelenti, hogy jobb, ha nem távolítod el ebben az esetben, mivel megsérülhetnek, ha túl erősen húzod a betétet. A cipőfűzőt is trükkös lehet kivenni néhány modellnél, de a legtöbbször viszonylag könnyen megoldható. Érdemes megjegyezni, hogy hogyan voltak befűzve (vagy készíts egy képet a telefonoddal), a könnyebb visszafűzés érdekében. Alternatív megoldásként megfontolhatod, hogy valami új és menő módon fűzd újra (csak keress rá a keresőben a “shoe lace patterns” kifejezésre).
Tegyük fel tehát, hogy a cipőfűzőt és a talpbetétet is könnyen ki tudtad venni, ami azt jelenti, hogy csak ez a két rész kerülhet a mosógépbe. Mielőtt ezt megtennéd, jó ötlet, ha ezt a két darabot egy cipzárral ellátott párnahuzatba teszed. Ami magát a cipőt illeti, az SEMMILYEN ESETBEN SEM KERÜLHET A MOSÓGÉPBE (bocsánat a nagybetűs írásért, de ez egyszerűen ennyire fontos). Persze, a cipő gépben történő mosása gyors megoldást jelenthet, de károsíthatja azt, és olyan szagot hagyhat maga után, amitől szinte mindig lehetetlen megszabadulni. Egy másik fontos “ne” a cipőszaggal kapcsolatban, az a fűtőberendezés, hajszárító, szárító stb. használatához kapcsolódik. A cipő szárításának egyetlen módja, hogy megszárad a levegőn! Ha már a “ne” témánál tartunk, akkor teljesen el kell kerülni a fehérítőszerek vagy bármilyen alkohol alapú folyadék használatát a tisztításhoz, mivel ezek komoly károkat okozhatnak.

Térjünk vissza a cipőfűzőhöz és ahhoz, hogy miért kell eltávolítani. Ez azért történik, mert a szennyeződés és a por megragadhat alatta, így ha a cipőfűző a cipőben marad, soha nem leszel képes teljesen tisztára mosni. Természetesen, Adidas N3XT L3V3L vagy más fűző nélküli modelled van, akkor nem kell ezzel foglalkozni.

A tisztítási folyamat

Oké, most már belemehetünk a tényleges tisztítás részleteibe. Íme, amit mindenképpen készen kell tartanod és használnod kell:
– mikroszálas kendő
– puha kefe
– fogkefe
– fogpiszkáló
– víz
– tisztítóhab – nagyon ajánljuk a Sneaky által gyártott tisztítóhabot, amelyet az üzleteinkben vagy online vásárolhatsz meg. 

Tehát, ha a cipőd koszos lesz, alapvetően a lehető leghamarabb meg kellene tisztítani. Ez alól az egyetlen kivétel, ha mély, nehéz sárban jártál, ami a cipődre ragadt. Az Under Armour például remek kosárlabda- és edzőcipőket készít, de vannak, akik úgy gondolják, hogy ezek a természetben és a szabadban végzett tevékenységekhez is ideálisak. Sajnos ez nem mindig van így, különösen, ha nagy esőzések vannak. Mindenesetre, ha véletlenül sok “friss” sár kerül a cipődre, a legjobb megoldás az lehet, ha megvárod, amíg megszárad – különben az egész cipőre rákenődhet, amikor még nedves.

A tisztítási folyamatnak a következőképpen kell történnie:
– Fogpiszkálóval vagy fogkefével távolítd el a talpára (alsó rész) vagy a cipő felsőrészére tapadt köveket vagy kisebb megszáradt szennyeződésdarabokat.
– a felsőrészen maradva, vedd a kezedbe a puha kefét, és távolítsd el a szennyeződéseket/port.
– ezután fogjuk a ruhát, és tegyünk rá habot (alternatívaként használhatunk vizet is), és kövessük a nagyszerű Miyagi úr “wax on, wax off” leckéjét, azaz kezdjük el kidörzsölni a szennyeződéseket.
– ha szükséges, visszatérhetsz a (fog)keféhez, ha vannak olyan foltok, amelyeket a rongy nem tud eldolgozni.
– levegőn szárítsuk meg

Bár a szövegnek ez a része viszonylag rövid, ne siettesd ezeket a lépéseket, és készülj fel arra, hogy az egész folyamat eltarthat egy ideig, mert ha mindent jól csinálsz, akkor újra átélheted azt az örömteli pillanatot, amit az elején említettünk.

Néhány további tipp
Hasznos további tipp, hogy a kosárlabdacipőt tárold megfelelően, különösen a mérkőzések vagy edzések után – próbáld meg nem a koszos ruhákkal együtt a táskába gyömöszölni, vagy ami még rosszabb, hosszú ideig egy ilyen táskában hagyni (ha van más lehetőséged). Otthon próbáld meg a cipődet az állandó közvetlen napfénytől és/vagy más hőforrásoktól távol tárolni.

Ez nagyjából lefedi az összes fontos dolgot, és reméljük, hogy segíteni fog Neked! Van egy videónk is erről a témáról, amit itt nézhetsz meg: