Az NBA zsákolóversenye a légi elegancia és erő ünnepe

Ez a blogsorozat arra tesz kísérletet, hogy minél több részletet és információt közöljön a zsákolás történetéről. Ez a rész az összefoglalóban röviden említett dologra fog összpontosítani – ez pedig a zsákolóverseny.

Egy buli a zsákolóknak

A légi elegancia és erő ünnepét az azóta megszűnt ABA liga nagyszerű elméi indították el. Mindössze egy évvel később, (az 1976-77-es szezonban) az NBA kipróbálta a saját verzióját, amely lényegében az egész szezonon át tartott és minden csapatból egy-egy képviselőt tartalmazott, akik aztán 1v1 küzdelemben versenyeztek. Jól hangzik, de nem igazán működött, így megszüntették. Ja igen, a győztes Darnell “Dr. Dunk” Hillman volt.

A ma ismert NBA zsákolóversenyt, amelyet az NBA All-Star hétvégén rendeznek, 1984-ben vezették be és érdekes módon Denverben, (ugyanabban a városban, ahol az ABA is bevezette). Egy másik kapcsolódási pont az ABA-s időkhöz Dr. J. volt, aki nem tudta megvédeni az ABA zsákolóbajnoki címét, mivel a döntőben kikapott Larry Nance-től.

A következő két év az Atlanta Hawksé volt, mivel Dominique Wilkins volt a következő győztes (aki a döntőben legyőzte MJ-t). Érdekes módon a “The Human Highlight Film” nem védte meg a címét, mivel végül kikapott csapattársától és minden idők legalacsonyabb zsákolóverseny-győztesétől, Spud Webb-től. Őt 168 cm magasnak jegyzik!

1987-ben Jordan lett a bajnok majd az első játékos, aki megvédte címét, miután Chicagóban egy legendás összecsapást vívott ‘Nique ellen. Ez azonban nem volt ellentmondásmentes, mivel sokak szerint MJ-nek előnyére vált a hazai pálya és – a jóindulatú bírók. Mégis, nehéz vitatkozni a legendás szabaddobásvonalas zsákolásával. Wilkinsnek 1990-ben még egyszer sikerült nyernie (1989-ben Kenny Walker volt a bajnok).

A zsákolók következő generációja

Az 1990-es évek a legjobb évek voltak az esemény számára, néhány emlékezetes zsákolással és győztessel (Dee Brown, Cedric Ceballos, Harold Miner kétszer, Isaiah Rider, Brent Barry és Kobe Bryant). ’98-ban és ’99-ben nem rendeztek versenyt, de aztán 2000-ben jött a sokak által a valaha volt legjobbnak tartott teljesítmény, a Half-Man, Half-Amazing a.k.a. Air Canada a.k.a. Vince Carter részéről!

Talán ez a teljesítmény annyira legendás volt, hogy az évtized többi győztese (Desmond Mason, Jason Richardson, Fred Jones, Josh Smith, Nate Robinson, Gerald Green, Dwight Howard) egyszerűen nem tudott felnőni hozzá. Emlékezetes és különleges tagja ennek a listának Nate Robinson, aki az egyetlen játékos lett, aki háromszor (2006, 2009, 2010) is megnyerte a díjat.

A 2010-es évek egy nagy durranással kezdődött, amikor Blake Griffin egy autót átugorva zsákolt! Ez egy KIA Optima volt, és az interneten van bizonyíték arra, hogy egy bizonyos Michael Longa, egy tulsai bank informatikusa még mindig ezzel jár, miután a nagyapja nekiadta. A nagyapja autókereskedő volt, aki egy jótékonysági árverésen vette meg. Ha már ilyen kitérőt tettünk, teszünk még egyet és átutazunk az óceánon Szlovéniába, de nem azért, hogy Luka Dončićról beszéljünk, mert amit teszünk, az egyfajta időutazás is. Szóval visszamegyünk az 1997-es szlovén All-Star meccsre, amikor Marko Milič is úgy zsákolt egy autó fölött, hogy az tulajdonképpen még Blake slamjénél is elképesztőbb volt.

Ebből az időszakból kiemelkedik még a kétszeres győztes Zach LaVine, míg a többi győztes között olyan “nagy” nevek vannak, mint John Wall és Donovan Mitchell, majd Jeremy Evans, Terrence Ross, Glenn Robinson III és Hamidou Diallo. A következő három győztes (2020-2022) Derrick Jones Jr., Anfernee Simons és Obi Toppin voltak.

Végül a legutóbbi kiírást és annak győztesét talán Shaquille O’Neal jellemezte a legjobban, aki azt mondta, hogy “Mac McClung megmentette a zsákolóversenyt”, és sok rajongó szerte a világon nem is érthetne ezzel jobban egyet. Ha esetleg lemaradtál volna róla, itt egy összefoglaló:

Minden idők legnagyobb kérdése

Mielőtt továbbmennénk, feltétlenül meg kell említenünk legalább egy olyan játékost, aki soha nem nyert, de sok rajongó mégis bajnoknak tartja. Ő Aaron Gordon, és miután Torontóban (2016) az egyik legizgalmasabb fej-fej melletti összecsapáson épphogy kikapott Zach LaVine-tól, sokan úgy gondolják, hogy Chicagóban (2020) egyenesen megfosztották a címtől.

Ha nem ismered a teljes történetet, és nincs kedved megnézni az egészet a YouTube-on, akkor itt van egy őrült információ a számodra: AG-nek több tökéletes, 50 pontos zsákolása van, mint bármely más játékosnak az NBA történetében. Neki 8 van, és ez abszolút kiemelkedő!

Hamarosan jön a 3. rész, ami felpörgeti a hangulatot, mert a játékon belüli zsákolásokra fogunk koncentrálni és azokra, akik a legbrutálisabban és legszebben hajtották végre őket!